5 Diferențe între Pix, Roller și Pix cu Gel

5 Diferențe între Pix, Roller și Pix cu Gel
Când vine vorba de instrumente de scris (să le numim la general), cu toții avem unul preferat. Sau mai multe. Dar știi care sunt diferențele între pixuri, rollere și pixuri cu gel? Îți va fi de ajutor să le vezi “însirate pe o foaie”, chiar dacă este o foaie digitală.

Asadar, ce diferențe există între pixurile cu bilă, rollere și pixurile cu gel? Sunt special create pentru situații diferite? Scriu diferit?

Există câteva, nu multe, aspecte-cheie care iți vor schimba performanța în ale scrierii pe hârtie. Chiar dacă trăim în era tehnologiei și utilizarea tabletelor, telefoanelor și a laptopurilor este constantă, încă ne place să avem mesaje, notițe și altele scrise pe hârtie.

Știai că? Scrisul de mână ajută foarte mult la înțelegerea textului, îți angrenează creierul, te calmează și te ajută să reții mai bine informația.

Diferențele majore între cele 3 tipuri de pixuri sunt:
•    Tipul de cerneală;
•    Tipul de scriere;
•    Presiunea la scriere;
•    Felul în care scriu pe hârtie;
•    Tipul de document pe care vrei să scrii.


Dar mai întâi, hai să aflăm toate detaliile despre fiecare pix în parte.

Ce este pixul cu bilă?

Dacă traducem mot-a-mot din termenul englezesc “ballpoint”, ne va ieși “pix cu bila”. Până la urmă, acesta ar fi termenul corect, chiar dacă noi suntem obișnuiți să le spunem “pix” tuturor instrumentelor de scris de acest gen.

Dacă trecem puțin prin istorie, aflăm că pixul cu bilă original a fost patentat în anul 1888 de John J. Loud. Acesta putea să scrie pe suprafețe dure (lemn, piele), spre deosebire de stilourile de la acea vreme. Însă nu erau prea apreciate pentru scrisul pe hârtie.

De abia după 50 de ani, un editor de la un ziar unguresc, împreună cu fratele său (chimist de meserie) s-a gândit că ar fi bine să creeze o cerneală specială pentru pixurile cu bila. Așa s-a inventat cerneala aceea vâscoasă, clasică unui pix cu bilă.

De unde vine numele de “pix cu bilă”? Pixul cu bilă este un… pix al cărei cerneală se prelinge pe o bilă care se învârte la scriere.

Tipul de cerneală folosit la pixurile cu bilă

Însă ceea ce îl face special, comun și utilizat pentru mai toate taskurile cotidiene, este acea cerneală menționată mai sus.

După cum am zis, este vâscoasă, cumva ca o pastă densă, bazată pe uleiuri speciale. Nu se usucă, nu curge și nu se transferă de pe foaie pe mână.

Pixuri cu bilă - Mecanisme

Pixul cu bilă există în mai multe tipuri:
  • cu mecanism twist;
  • cu mecanism click;
  • cu capac.
Cel mai comun este pixul cu bilă cu mecanism click, utilizat de toată lumea datorită confortului: nu necesită capac și este rapid de folosit. Este urmat de mecanismul twist, ce apare din ce în ce mai des pe piață. 
 
Ce este pixul-roller?

Rollerele sau pixul-roller au fost “adăugate” în piață de către o companie japoneză in 1963. Ele folosesc alt tip de cerneală, asemănătoare stiloului, însă îmbină conveniența unui pix cu bilă clasic. Până la urmă, rollerul este combinația perfectă intre pixul cu bilă și stilou.

Ce tip de cerneală se folosește la pixul roller?

Că tot am ajuns la tipul de cerneală folosit de rollere și pixuri cu gel, e momentul să punctam caracteristicile acesteia. Cerneala este pe bază de gel/apă, mult mai lichidă față de cerneala pixului cu bilă.

Fluiditatea și textura cernelii pixului-roller duce la un scris vivid, plin, pigmentat. Atenție la faptul că din cauza volumul de cerneală folosit (de 3 ori mai mare decat la pixul cu bilă), timpul de uscare este mai mare; te poti murdări ori poți întinde scrisul.

Este foarte important să ai grijă de rollere: pune-le capacul imediat dupa folosire și nu le păstra cu capul în jos - cerneala se poate usca sau poate curge.

Ai observat că unele rollere au o bilă de plastic ce acopera vârful minei? Această metodă este folosită pentru a menține rollerele într-o stare perfectă în timpul transportului - chiar dacă, prin absurd, capacul se desface, cerneala va fi protejată de protecția de silicon din vârf.

Roller - Mecanisme

Pixul-roller există în mai multe tipuri:
  •  cu mecanism twist;
  •  cu mecanism click;
  •  cu capac.
De cele mai multe ori, rollere sunt cu capac. Foarte rar găsim rollere cu mecanisme. De ce? Tipul de cerneală, diferită față de cea de la pixul cu bilă, necesită extra-suport pentru a nu curge.

Bonus: Exista un tip de roller cu cerneală sensibilă la căldură. Adică cerneala poate fi ștearsă prin frecare - rollerul are o gumă de șters specială.
Atenție! Nu lăsați la soare documentele scrise cu un astfel de roller. Tot ceea ce ați scris va dispărea!

 
Ce este pixul cu gel?

Ei bine, dacă rollerul este o combinație intre stilou și pix cu bilă, pixul cu gel este combinația dintre roller și pixul cu bilă.

Totuși, se aseamană foarte bine cu rollerul:
  • cerneala este la fel de fluidă;
  • cerneala se usucă mai greu pe foaie (mai greu chiar și decat rollerul) și se poate întinde;
  • trebuie sa aibă capac pentru a nu curge;
  • scrisul este la fel de pigmentat.

Ce tip de cerneală se foloșește la pixul cu gel?

Așa cum se deduce din nume, pixul cu gel are o mină cu cerneală pe bază de gel. Aceasta duce la următoarele caracteristici:
  • este mai puțin probabil ca pixurile cu gel să se transfere pe partea cealaltă a hârtiei;
  • liniile trasate sunt mai fine și mai controlate;
  • există mai multe grosimi, astfel că poti să alegi pixul cu gel ideal;
  • creează linii opace pe suprafete închise la culoare; prin urmare, poti scrie și pe foi negre (evident, folosind pixuri cu gel cu cerneală deschisă la culoare).

 Având această consistență mai fluidă, cerneala permite producătorilor să folosească mult mai multe culori și să adauge pigmenți ori sclipici, mai ales la pixurile cu gel.
 
Diferente intre pixul cu bilă, roller și pixul cu gel

Am etalat ceea ce era necesar pentru fiecare dintre cele două instrumente de scris. Adunând informațiile, putem extrage câteva diferențe între pixul cu bilă, roller și pixul cu gel.
 
1. Tipul de cerneală este diferit


Să recapitulăm explicațiile de la fiecare pix:
  • pixul cu bilă vine la pachet cu o mină cu cerneală vascoasă, pe bază de ulei;
  • pixul-roller face pereche cu mina de cerneală fluidă, pe bază de apă, în general;
  • pixul cu gel folosește o mină cu cerneală pe bază de gel.

Pixul-roller și pixul cu gel folosesc, la scriere, mult mai multă cerneală decât pixul cu bilă, astfel că mina trebuie înlocuită mai des.

De asemenea, cerneala pixului cu bilă se usucă aproape instant, pe cand cea a pixului-roller se usucă ceva mai greu. Cea a pixului-gel se poate usca și mai greu. Trebuie să ai grija să nu patezi foaia pe care scrii și să nu te murdărești pe mâini sau pe haine.

Cerneala pixului-roller și a pixului cu gel poate fi alterată foarte ușor cu apă sau alte lichide, pe când cea a pixului cu bilă nu (ori nu așa de usor).

Știai că? Există producatori ce au inventat pixuri cu bilă / pixuri cu gel a căror cerneală rezistă la apa, la temperaturi foarte mici și chiar și la altitudini mari. Un astfel de pix este cel Uniball PowerTank.

2. Tipul de scriere

Evident, cerneala este, din nou, cea care influențează și diferența între scrierea cu pixul-roller și cea cu pixul cu bilă.

Cu pixul cu bilă, depinzând și de calitatea lui și a cernelei, liniile trasate vor fi ușor mai neconturate și mai lipsite de culoare față de cele trasate cu rollerul.

De altfel, pixul cu gel vine în multe nuanțe: cu sclipici, metalice, pastel, neon etc. Așa că vei putea scrie colorat, pentru a-ți organiza mai bine agenda sau caietul de notițe.

De multe ori aceste două tipuri de pixuri se folosesc împreună: cel cu bilă pentru scrierea paragrafelor, a ideilor rapide, iar cel cu gel pentru a sublinia, scrie titluri și sub-titluri.
 
Ai grijă să nu scrii cu rollerul peste pasta corectoare care nu s-a uscat, deoarece îl poti strica. La fel și în cazul pixului cu gel. Pixul cu bilă este, cumva, mai permisiv în acest caz; nu va scrie deloc, deoarece bila nu va avea o suprafață fina și plană la care să adere.

Totodată, vei vedea că, în general, un roller va trasa linii mai groase, pixul cu gel mai subțiri. Pixul cu bilă este disponibil în mai multe dimensiuni.

3. Presiunea la scriere

Pixul cu bilă necesita mai multă presiune față de pixul-roller și față de pixul cu gel. Însă cerneala pixurilor cu bilă depinde foarte mult de producător; în acest moment există multe pixuri cu bilă care scriu fluid, ușor, fără să necesite presiune mare.

Cerneala pixului cu bilă, fiind mai groasă, trece mai greu pe lângă bilă, astfel că necesită mai multă presiune (depinde, evident, de calitatea cernelii).

Cerneala pixului-roller este mai subțire, așa că îi este foarte ușor să se scurgă pe lângă bilă.

4. Felul în care scriu pe hârtie

Să nu credeți că toată vina este aruncată pe cerneala pixului. Și tipul de hârtie influențează foarte mult calitatea scrisului.

Cu cât foaia este mai fină și mai groasă, cu atât fluiditatea și calitatea scrisului, cu orice pix, va fi mai bună.

Pixul cu bilă este mai versatil din acest punct de vedere. Însă rollerul are nevoie, de cele mai multe ori, de o hârtie densă și fină, pentru ca cerneala să nu se împrăștie pe foaie ori pentru a nu se îmbiba pe partea cealaltă. Pixul cu gel nu are această ultimă problemă.

5. Tipul de document

Evident, tipul de document pe care vrei sa îl întocmești va necesita un anumit tip de pix.

Pixurile cu bilă pot fi folosite cam pentru orice fel de document:
  • notițe;
  • documente;
  • condică;
  • la ședințe;
  • rețețe;
  • cereri;
  • în avion;
  • și multe altele, indiferent de tipul hârtiei (70mg/m2, 80mg/m2, carton, carton lucios - deși aici cerneala se usucă puțin mai greu- foi colorate etc.)

Pixurile roller pot fi folosite pentru:
  • notițe;
  • documente;
  • semnături;
  • în agenda;
  • la ședință;
  • scrisori;
  • caligrafie;
  • cereri;
  • și altele, însă trebuie testat înainte tipul hartiei. O hârtie subțire, puțin aspră, poate face ca cerneala să se împrăștie. Cartonul lucios (sau foaia lucioasă) nu este indicat, pentru că cerneala se usucă foarte greu.

Pixurile cu gel pot fi folosite pentru:
  • notițe;
  • în agenda;
  • la sedințe;
  • scrisori;
  • caligrafie;
  • subliniere și marcare;
  • etc. Și aici este important tipul de hartie, însă cerneala este ceva mai groasă (depinde și de calitatea pixului), astfel că posibilitatea împrăștierii pe foaie este mai mică. Totusi, ai grijă să ii dai timp să se usuce. Nici aici nu este indicat cartonul lucios ori alt tip de foaie lucioasă.

Ce alegi dintre roller, pix cu gel sau pix cu bilă?

Alegerea instrumentului de scris potrivit pentru depinde de mai mulți factori, principalii fiind:
  • jobul și mediul în care scrii;
  • cât de mult scrii și ce scrii;
  • ce tip de hârtie folosesti;
  • cu ce mână scrii.

Jobul și mediul în care scrii

Referindu-ne la job, să luăm exemplul unui pilot de avion. Dreptaci, știe că poate folosi un roller sau un pix cu gel fără probleme. Dar în avion, după atingerea altitudinii potrivite, observă ca mai tot timpul pixului-roller i se scurge cerneala. Această situație este cauzată de cerneala subțire care, la altitudine mare și presiune schimbată rapid, este forțată sa iasă din mină, pentru a-și egaliza presiunea.

În acest caz, pilotul de avion trebuie fie să schimbe pixul cu unul cu bilă, fie să găsească un tip special de pix-roller sau pix cu gel, care să funcționeze perfect și în astfel de condiții.

Luăm un alt exemplu de job. Un muncitor în constructii lucrează cam în orice fel de vreme - cu soare, cu ploaie, cu ninsoare etc. A trebuit să scrie pe niște foi pentru a nota niște măsurători, dar ploaia i-a imprastiat scrisul, ba chiar l-a sters. De ce? Pentru că a folosit un roller. Din nou, tipul cernelii a influențat situatia, motiv pentru care muncitorul ar fi trebuit să aleagă un pix cu bilă. El poate achiziționa unul special, care nu necesită presiune la scriere și care poate scrie pe foi umede.

Cât de mult scrii și ce scrii

Dacă scrii mult, ar fi indicat să folosesti un pix cu bilă. Rollerul și pixul cu gel se pot termina mult mai repede, din cauza flow-ului de cerneală - de aproape 3 ori mai multă cerneală eliminată decât la un pix cu bilă.

De asemenea, pixul cu gel nu are un flow de cerneală similar cu cel al pixului cu bilă. Vei observa că nu vei putea scrie la fel de repede, deoarece orice mică denivelare poate întrerupe cerneala cu gel. Evident, preferința bate această situație.

În cazul în care ai probleme la scris și ai nevoie de un pix unde nu trebuie să depui prea multă presiune, îți recomandăm fie un pix cu gel, fie un pix-roller. Vei scrie ușor, rapid și scrisul va fi întotdeauna vizibil.

Scrierea scrisorilor sau altor documente creative se realizează cel mai bine cu pixurile-roller sau pixurile cu gel. Caracteristica lor de fluiditate și faptul că oferă linii bine conturate, clare și vivide, o sa îți transforme paginile în ceva deosebit.

Pixurile roller sunt indicate atunci când vrei să scrii caligrafic. Acest tip de scriere necesită mișcări usoare, continue, lucru ce nu poate fi obtinuț cu pixurile cu bilă sau pixurile cu gel. Cele cu bilă necesita presiune mai mare, cele cu gel se întrerup mai ușor.

Tipul de hârtie folosit

Tot ceea ce am notat până acum despre cele 3 tipuri de pixuri nu va avea niciun sens dacă nu folosești hârtia potrivită.

Este drept, pixurile cu bilă nu sunt deloc pretențioase. Cerneala lor nu se împrăștie și există pixuri care pot scrie pe hârtie umeda și în condiții de -20 de grade Celsius.

Dar dacă ne referim la rollere, cerneala trebuie să fie aplicată pe o suprafață fină, netedă și densă. Orice foaie subțire poate duce la îmbibarea cernelii, ceea ce îți va strica scrisul. Ba chiar se va vedea pe partea cealaltă a foii, exact ca la markere.

Dacă ne referim la pixurile cu gel, și ele au nevoie de o foaie netedă - orice denivelare ori asprime va duce la o scriere întreruptă. Ceea ce nu îți va fi de folos.

Agendele au, în general, o hârtie mai subțire (70mg/m2), așa că, dacă esti obișnuit să scrii cu rollerele, testează mai întâi la sfârșitul ei. Vezi dacă se imprimă ori dacă cerneala se împraștie. Altfel, îți sugerăm să scrii cu un pix cu bilă - poți alege unul care simulează cerneala pe baza de gel, astfel că vei putea scrie ușor, fără să îți murdărești agenda.

Stângaci sau dreptaci?

Stângacii au fost întotdeauna puțin dezavantajați din punct de vedere al alegerii pixului cu care să scrie. Rollerele nu sunt, în general, recomandate pentru ei, din cauza timpului de uscare a cernelii.

Pentru stângaci, sunt mult mai potrivite pixurile cu bilă.

Este drept că și pixurile cu bilă pot avea o cerneală care se usuca ceva mai greu. Există chiar și rollere și pixuri cu gel care se pretează la scrierea cu mâna stângă.

Știai că? Aceasta este caracteristica principală a pixurilor pentru stângaci: timpul de uscare a cernelii. Apoi este luată în calcul forma pixului, care trebuie să adauge un plus de confort.
________________________________________
Toate acestea fiind zise, dă o raită în categoria cu instrumente de scris, ori contactează-ne pe chat dacă vrei să te ajutăm în alegerea pixului perfect. 
Atenție! Este posibil ca nu toate pixurile pe care le comercializăm să fie prezente pe site. Ne poți întreba oricând în cazul în care cauți ceva anume.
 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Suport clienti Luni - Vineri: 08.30 - 17:00

0733 953 017 office@brandoffice.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!