România a depășit valorile limită de poluare. Cum te asiguri că ești în siguranță?

Peste 400 000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană din cauza poluării aerului. Cea mai îngrijorătoare situație este chiar în România, unde 1 din 5 decese sunt cauzate de factorii de mediu. În 2019, Observatorul Român de Sănătate arăta că 23 000 de români mor în fiecare an din cauza bolilor provocate de poluare. Potrivit normelor stabilite de Organizația Mondiala a Sănătății, a calitatea aerului în Romania este moderat nesigură.

 Conform specialiștilor care monitorizează calitatea aerului, în România, între 2019 și prima jumătate a anului 2020, valorile limită de poluare au fost depășite pentru un total de 98 de zile. București, Cluj-Napoca și Brașov sunt cele mai poluate orașe europene cu NO2, substanțe clasificate drept cancerigene de mare risc.

În același timp, județele Mureș, Suceava, Timiș, Caraș-Severin, Dolj, Argeș, Covasna și Călărași se aflau aproape de limita admisă de poluare cu PM10 în perioada 1 iunie-1 septembrie 2020. Mai mult de atât, România a depășit și limita de poluare cu PM2.5 stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.

Ce sunt PM2.5 și PM10 și ce impact au?

PM2.5 și PM10 sunt cei mai importanți indicatori când vine vorba despre poluarea aerului.  Aceste particulele au o dimensiune de 2.5 micrometri, respectiv 10 micrometri. Astfel, pătrund cu ușurință adânc în plămâni, lucru ce poate duce la inflamații la nivelul pulmonar. Particulele poluante de acest fel se găsesc pretutindeni, de la praful de pe stradă, noxele centralelor termice și industriale, la combustibili și trafic.

PM 2.5 PM 10

De ce este important să evităm sursele de poluare

Persoanele care respiră un aer poluat, dezvoltă boli pulmonare care îi expun la infecții. Specialiștii au dovedit că în orașele unde este un nivel mare de poluare, există și o incidență mai mare a cazurilor cu COVID-19. În plus, studiile arată că expunerea la aerul de calitate inferioară, crește mortalitatea în cazurile oamenilor infectați cu COVID-19.

Particulele poluante, când sunt inhalate, ajung în plămâni și agravează sau chiar cauzează afecțiuni pulmonare. Asta înseamnă:

  • O funcție pulmonară redusă
  • Boli respiratorii
  • O moarte prematură a persoanelor cu boli pulmonare existente (astm, bronșită, emfizem)
  • Cancer pulmonar – în 2013, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a  confirmat că particulele poluante (PM10 și PM2.5) sunt asociate cu apariția cancerului pulmonar. Multe dintre particulele poluante, precum cele provenite de la motoarele diesel, sunt chiar cancerigene.

Particulele poluante nu afectează doar plămânii. Ele pot trece din plămâni în sânge, și astfel afectează sistemul cardiovascular:

  • Pe termen scurt, efectele includ bătăi neregulate ale inimii și atacuri de cord non-fatale
  • Pe termen lung, duc la agravarea bolilor cardiace existente

Poluarea cauzează și alte probleme minore precum dureri de cap, nas înfundat, ochi uscați și oboseală.

Cine este cel mai expus la poluare?

Cei care sunt cei mai expuși la niveluri de poluare nocive sunt locuitorii din zonele urbane. Însă indiferent dacă locuiești sau nu în oraș, poluanții odată eliberați în aer, pot fi transportați cu ușurință și în alte zone în funcție de condițiile meteorologie.

Poluarea afectează populația în fiecare zi, chiar și expunerea la doze mai mici de poluare prezintă o amenințare pentru sănătate pe termen lung. Cele mai mari riscuri apar în cazul copiilor, persoanelor în vârstă, femeilor însărcinate și persoanelor care suferă de afecțiuni respiratorii.

Cum poți reduce expunerea la poluare?

Traficul auto este în creștere, iar măsurile pentru diminuarea poluării întârzie să fie implementate.

Care este cel mai rapid și ușor mod de a ne proteja sănătatea? Poluarea externă este greu de evitat și controlat. Un prim pas este să ne asiguram că aerul din spațiile în care locuim nu este la fel de poluat precum cel atmosferic. Specialiștii susțin că aerul din casă poate avea cu până la 5 ori mai mulți alergeni și particule poluante decât cel din exterior.

Expunere la poluare 

În interior, cel mai ușor și la îndemână mod de a reduce cantitatea de poluanți este de a folosi un purificator de aer. Acesta va monitoriza și îmbunătăți calitatea aerului. Dacă cumperi un purificator de aer, asigură-te că alegi un model care circulă aerul pe suprafața întregii încăperi, nu doar lângă purificator. O soluție utilă ar putea fi purificatorul Leitz TruSens, care folosește două fluxuri de aer pentru a purifica toată suprafața camerei în care este amplasat.

Poluarea din interior este legată în principal de activitățile noastre zilnice. Poluanții chimici proveniți de la lumânări, produse de curățenie sau de la materialele de construcții pot fi dăunători pentru sănătate. Putem avea un minim de control asupra acestor surse de poluare, dar există alți poluanți la fel de periculoși, care sunt mai greu de ținut sub control. De exemplu, praful, polenul, părul de la animale sau mucegaiul. Majoritatea oamenilor cred ca deschiderea geamului este o soluție rapidă, dar în realitate poate cauza și mai multe probleme după cum am văzut.

poluare romania

Purificatoarele de aer Leitz TruSens au o tehnologie ce te scapă de poluanții și alergenii din aer. Se asigură ca ești ferit de polen, acarieni, substanțe chimice sau compuși organici volatili. Nu mai trebuie să îți faci griji nici în privința mirosurilor neplăcute sau a fumului de țigară.  Orice poluant aflat în casa ta va fi complet eliminat. Ai libertatea de a-l alege pe cel potrivit pentru mărimea spațiului tău. Îl poți folosi în diverse încăperi, fie în sufragerie, dormitor sau bucătărie și îl poți muta oricând dorești.

Printr-o tehnologie avansată, purificatorul analizează calitatea aerului cu ajutorul capsulei SensorPod, iar tu ești informat tot timpul de nivelul poluării din cameră. În același timp, folosește 4 tipuri de filtre pentru a acționa împotriva particulelor poluante dăunătoare.

leitz trusens

Alege să faci tu primul pas pentru a diminua efectele nocive ale poluării și a te asigura că protejezi sănătatea ta și a familiei tale.