Bine ai venit! Ai cadouri in cos, daca decizi sa cumperi de 100 sau de 300 lei. Enjoy!

5 Diferente intre Pix, Roller si Pix cu Gel

5 Diferente intre Pix, Roller si Pix cu Gel
Cand vine vorba de instrumente de scris (sa le numim la general), cu totii avem unul preferat. Sau mai multe. Dar stii care sunt diferentele intre pixuri, rollere si pixuri cu gel? Iti va fi de ajutor sa le vezi “insirate pe o foaie”, chiar daca este o foaie digitala.

Asadar, ce diferente exista intre pixurile cu bila, rollere si pixurile cu gel? Sunt special create pentru situatii diferite? Scriu diferit?

Exista cateva, nu multe, aspecte-cheie care iti vor schimba performanta in ale scrierii pe hartie. Chiar daca traim in era tehnologiei si utilizare a tabletelor, telefoanelor si a laptopurilor este constanta, inca ne place sa avem mesaje, notite si altele scrise pe hartie.

Stiai ca? Scrisul de mana ajuta foarte mult la intelegerea textului, iti angreneaza creierul, te calmeaza si te ajuta sa retii mai bine informatia.

Diferentele majore intre cele 3 tipuri de pixuri sunt:
•    Tipul de cerneala;
•    Tipul de scriere;
•    Presiunea la scriere;
•    Felul in care scriu pe hartie;
•    Tipul de document pe care vrei sa scrii.


Dar mai intai, hai sa aflam toate detaliile despre fiecare pix in parte.

Ce este pixul cu bila?

Daca traducem mot-a-mot din termenul englezesc “ballpoint”, ne va iesi “pix cu bila”. Pana la urma, acesta ar fi termenul corect, chiar daca noi suntem obisnuiti sa le spunem “pix” tuturor instrumentelor de scris de acest gen.

Daca trecem putin prin istorie, aflam ca pixul cu bila original a fost patentat in anul 1888 de John J. Loud. Acesta putea sa scrie pe suprafete dure (lemn, piele), spre deosebire de stilourile de la acea vreme. Insa nu erau prea apreciate pentru scrisul pe hartie.

De abia dupa 50 de ani, un editor de la un ziar unguresc, impreuna cu fratele sau (chimist de meserie) s-a gandit ca ar fi bine sa creeze o cerneala speciala pentru pixurile cu bila. Asa s-a inventat cerneala aceea vascoasa, clasica unui pix cu bila.

De unde vine numele de “pix cu bila”? Pixul cu bila este un… pix al carei cerneala se prelinge pe o bila care se invarte la scriere.

Tipul de cerneala folosit la pixurile cu bila

Insa ceea ce il face special, comun si utilizat pentru mai toate taskurile cotidiene, este acea cerneala mentionata mai sus.

Dupa cum am zis, este vascoasa, cumva ca o pasta densa, bazata pe uleiuri speciale. Nu se usuca, nu curge si nu se transfera de pe foaie pe mana.

Pixuri cu bila - Mecanisme

Pixul cu bila exista in mai multe tipuri:
 • cu mecanism twist;
 • cu mecanism click;
 • cu capac.
Cel mai comun este pixul cu bila cu mecanism click, utilizat de toata lumea datorita confortului: nu necesita capac si este rapid de folosit. Este urmat de mecanismul twist, ce apare din ce in ce mai des pe piata. 
 
Ce este pixul-roller?

Rollerele sau pixul-roller au fost “adaugate” in piata de catre o companie japoneza in 1963. Ele folosesc alt tip de cerneala, asemanatoare stiloului, insa imbina convenienta unui pix cu bila clasic. Pana la urma, rollerul este combinatia perfecta intre pixul cu bila si stilou.

Ce tip de cerneala se foloseste la pixul roller?

Ca tot am ajuns la tipul de cerneala folosit de rollere si pixuri cu gel, e momentul sa punctam caracteristicile acesteia. Cerneala este pe baza de gel/apa, mult mai lichida fata de cerneala pixului cu bila.

Fluiditatea si textura cernelii pixului-roller duce la un scris vivid, plin, pigmentat. Atentie la faptul ca din cauza volumul de cerneala folosit (de 3 ori mai mare decat la pixul cu bila), timpul de uscare este mai mare; te poti murdari ori poti intinde scrisul.

Este foarte important sa ai grija de rollere: pune-le capacul imediat dupa folosire si nu le pastra cu capul in jos - cerneala se poate usca sau poate curge.

Ai observat ca unele rollere au o bila de plastic ce acopera varful minei? Aceasta metoda este folosita pentru a mentine rollerele intr-o stare perfecta in timpul transportului - chiar daca, prin absurd, capacul se desface, cerneala va fi protejata de protectia de silicon din varf.

Roller - Mecanisme

Pixul-roller exista in mai multe tipuri:
 •  cu mecanism twist;
 •  cu mecanism click;
 •  cu capac.
De cele mai multe ori, rollere sunt cu capac. Foarte rar exista rollere cu mecanisme. De ce? Tipul de cerneala, diferita fata de cel de la pixul cu bila, necesita extra-suport pentru a nu curge.

Bonus: Exista un tip de roller cu cerneala sensibila la caldura. Adica cerneala poate fi stearsa prin frecare - rollerul are o guma de sters speciala.
Atentie! Nu lasati la soare documentele scrise cu un astfel de roller. Tot ceea ce ati scris va disparea!

 
Ce este pixul cu gel?

Ei bine, daca rollerul este o combinatie intre stilou si pix cu bila, pixul cu gel este combinatia dintre roller si pixul cu bila.

Totusi, se aseamana foarte bine cu rollerul:
 • cerneala este la fel de fluida;
 • cerneala se usuca mai greu pe foaie (mai greu chiar si decat rollerul) si se poate intinde;
 • trebuie sa aiba capac pentru a nu curge;
 • scrisul este la fel de pigmentat.

Ce tip de cerneala se foloseste la pixul cu gel?

Asa cum se deduce din nume, pixul cu gel are o mina cu cerneala pe baza de gel. Aceasta face ca duce la urmatoarele caracteristici:
 • este mai putin probabil ca pixurile cu gel sa se transfere pe partea cealalta a hartiei;
 • liniile trasate sunt mai fine si mai controlate;
 • exista mai multe grosimi, astfel ca poti sa alegi pixul cu gel ideal;
 • creeaza linii opace pe suprafete inchise la culoare; prin urmare, poti scrie si pe foi negre (evident, folosind pixuri cu gel cu cerneala deschisa la culoare).

 Avand aceasta consistenta mai fluida, cerneala permite producatorilor sa foloseasca mult mai multe culori si sa adauge pigmenti ori sclipici, mai ales la pixurile cu gel.
 
Diferente intre pixul cu bila, roller si pixul cu gel

Am etalat ceea ce era necesar pentru fiecare dintre cele doua instrumente de scris. Adunand informatiile, putem trage cateva diferente intre pixul cu bila si roller.
 
1. Tipul de cerneala este diferit


Sa recapitulam explicatiile de la fiecare pix:
 • pixul cu bila vine la pachet cu o mina cu cerneala vascoasa, pe baza de ulei;
 • pixul-roller face pereche cu mina de cerneala fluida, pe baza de apa, in general;
 • pixul cu gel foloseste o mina cu cerneala pe baza de gel.

Pixul-roller si pixul cu gel folosesc, la scriere, mult mai multa cerneala decat pixul cu bila, astfel ca mina trebuie inlocuita mai des.

De asemenea, cerneala pixului cu bila se usuca aproape instant, pe cand cea a pixului-roller se usuca ceva mai greu. Cea a pixului-gel se poate usca si mai greu. Trebuie sa ai grija sa nu patezi foaia pe care scrii si sa nu te murdaresti pe maini sau pe haine.

Cerneala pixului-roller si a pixului cu gel poate fi alterata foarte usor cu apa sau alte lichide, pe cand cea a pixului cu bila nu (ori nu asa de usor).

Stiai ca? Exista producatori ce au inventat pixuri cu bila / pixuri cu gel a caror cerneala rezista la apa, la temperaturi foarte mici si chiar si la altitudini mari. Un astfel de pix este cel Uniball PowerTank.

2. Tipul de scriere

Evident, cerneala este, din nou, cea care influenteaza si diferenta intre scrierea cu pixul-roller si cea cu pixul cu bila.

Cu pixul cu bila, depinzand si de calitatea lui si a cernelei, liniile trasate vor fi usor mai neconturate si mai lipsite de culoare fata de cele trasate cu rollerul.

De altfel, pixul cu gel vine in multe nuante: cu sclipici, metalice, pastel, neon etc. Asa ca vei putea scrie colorat, pentru a-ti organiza mai bine agenda sau caietul de notite.

De multe ori aceste doua tipuri de pixuri se folosesc impreuna: cel cu bila pentru scrierea paragrafelor, a ideilor rapide, iar cel cu gel pentru a sublinia, scrie titluri si sub-titluri.
 
Ai grija sa nu scrii cu rollerul peste pasta corectoare care nu s-a uscat, deoarece il poti strica. La fel si in cazul pixului cu gel. Pixul cu bila este, cumva, mai permisiv in acest caz; nu va scrie deloc, deoarece bila nu va avea o suprafata fina si plana la care sa adere.

Totodata, vei vedea ca, in general, un roller va trasa linii mai groase, pixul cu gel mai subtiri. Pixul cu bila este disponibil in mai multe dimensiuni.

3. Presiunea la scriere

Pixul cu bila necesita mai multa presiune fata de pixul-roller si fata de pixul cu gel. Insa cerneala pixurilor cu bila depinde foarte mult de producator; in acest moment exista multe pixuri cu bila care scriu fluid, usor, fara sa necesite presiune mare.

Cerneala pixului cu bila, fiind mai groasa, trece mai greu pe langa bila, astfel ca necesita mai multa presiune (depinde, evident, de calitatea cernelii).

Cerneala pixului-roller este mai subtire, asa ca ii este foarte usor sa se scurga pe langa bila.

4. Felul in care scriu pe hartie

Sa nu credeti ca toata vina este aruncata pe cerneala pixului. Si tipul de hartie influenteaza foarte mult calitatea scrisului.

Cu cat foaia este mai fina si mai groasa, cu atat fluiditatea si calitatea scrisului, cu orice pix, va fi mai buna.

Pixul cu bila este mai versatil din acest punct de vedere. Insa rollerul are nevoie, de cele mai multe ori, de o hartie densa si fina, pentru ca cerneala sa nu se imprastie pe foaie ori pentru a nu se imbiba pe partea cealalta. Pixul cu gel nu are aceasta ultima problema.

5. Tipul de document

Evident, tipul de document pe care vrei sa il intocmesti va necesita un anumit tip de pix.

Pixurile cu bila pot fi folosite cam pentru orice fel de document:
 • notite;
 • documente;
 • condica;
 • la sedinte;
 • retete;
 • cereri;
 • in avion;
 • si multe altele, indiferent de tipul hartiei (70mg/m2, 80mg/m2, carton, carton lucios - desi aici cerneala se fac usca putin mai greu- foi colorate etc.)

Pixurile roller pot fi folosite pentru:
 • notite;
 • documente;
 • semnaturi;
 • in agenda;
 • la sedinta;
 • scrisori;
 • caligrafie;
 • cereri;
 • si altele, insa trebuie testat inainte tipul hartiei. O hartie subtire, putin aspra, poate face ca cerneala sa se imprastie. Cartonul lucios (sau foaia lucioasa) nu este indicat, pentru ca cerneala se usuca foarte greu.

Pixurile cu gel pot fi folosite pentru:
 • notite;
 • in agenda;
 • la sedinte;
 • scrisori;
 • caligrafie;
 • subliniere si marcare;
 • etc. Si aici este important tipul de hartie, insa cerneala este ceva mai groasa (depinde si de calitatea pixului), astfel ca posibilitatea imprastierii pe foaie este mai mica. Totusi, ai grija sa ii dai timp sa se usuce. Nici aici nu este indicat cartonul lucios ori alt tip de foaie lucioasa.

Ce alegi dintre roller, pix cu gel sau pix cu bila?

Alegerea instrumentului de scris potrivit pentru depinde de mai multi factori, principalii fiind:
 • jobul si mediul in care scrii;
 • cat de mult scrii si ce scrii;
 • ce tip de hartie folosesti;
 • cu ce mana scrii.

Jobul si mediul in care scrii

Referindu-ne la job, sa luam exemplul unui pilot de avion. Dreptaci, stie ca poate folosi un roller sau un pix cu gel fara probleme. Dar in avion, dupa atingerea altitudinii potrivite, observa ca mai tot timpul pixului-roller i se scurge cerneala. Aceasta situatie este cauzata de cerneala subtire care, la altitudine mare si presiune schimbata rapid, este fortata sa iasa din mina, pentru a-si egaliza presiunea.

In acest caz, pilotul de avion trebuie fie sa schimbe pixul cu unul cu bila, fie sa gaseasca un tip special de pix-roller sau pix cu gel, care sa functioneze perfect si in astfel de conditii.

Luam un alt exemplu de job. Un muncitor in constructii lucreaza cam in orice fel de vreme - cu soare, cu ploaie, cu ninsoare etc. A trebuit sa scrie pe niste foi pentru a nota niste masuratori, dar ploaia i-a imprastiat scrisul, ba chiar l-a sters. De ce? Pentru ca a folosit un roller. Din nou, tipul cernelii a influentat situatia, motiv pentru care muncitorul ar fi trebuit sa aleaga un pix cu bila. El poate achizitiona unul special, care nu necesita presiune si la scriere si care poate scrie pe foi umede.

Cat de mult scrii si ce scrii

Daca scrii mult, ar fi indicat sa folosesti un pix cu bila. Rollerul si pixul cu gel se pot termina mult mai repede, din cauza flow-ului de cerneala - de aproape 3 ori mai multa cerneala eliminata decat la un pix cu bila.

De asemenea, pixul cu gel nu are un flow de cerneala similar cu cel al pixului cu bila. Vei observa ca nu vei putea scrie la fel de repede, deoarece orice mica denivelare poate intrerupe cerneala cu gel. Evident, preferinta bate aceasta situatie.

In cazul in care ai probleme la scris si ai nevoie de un pix unde nu trebuie sa depui prea multa presiune, iti recomandam fie un pix cu gel, fie un pix-roller. Vei scrie usor, rapid si scrisul va fi intotdeauna vizibil.

Scrierea scrisorilor sau altor documente creative se realizeaza cel mai bine cu pixurile-roller sau pixurile cu gel. Caracteristica lor de fluiditate si faptul ca ofera linii bine conturate, clare si vivide, o sa iti transforme paginile in ceva deosebit.

Pixurile roller sunt indicate atunci cand vrei sa scrii caligrafic. Acest tip de scriere necesita miscari usoare, continue, lucru ce nu poate fi obtinut cu pixurile cu bila sau pixurile cu gel. Cele cu bila necesita presiune mai mare, cele cu gel se intrerup mai usor.

Tipul de hartie folosit

Tot ceea ce am notat pana acum despre cele 3 tipuri de pixuri nu va avea niciun sens daca nu folosesti hartia potrivita.

Este drept, pixurile cu bila nu sunt deloc pretentioase. Cerneala lor nu se imprastie si exista pixuri care pot scrie pe hartie umeda si in conditii de -20 de grade celsius.

Dar daca ne referim la rollere, cerneala trebuie sa fie aplicata pe o suprafata fina, neteda si densa. Orice foaie subtire poate duce la imbibarea cernelii, ceea ce iti va strica scrisul. Ba chiar se va vedea pe partea cealalta a foii, exact ca la markere.

Daca ne referim la pixurile cu gel, si ele au nevoie de o foaie neteda - orice denivelare ori asprime va duce la o scriere intrerupta. Ceea ce nu iti va fi de folos.

Agendele au, in general, o hartie mai subtire (70mg/m2), asa ca, daca esti obisnuit sa scrii cu rollerele, testeaza mai intai la sfarsitul ei. Vezi daca se imprima ori daca cerneala se imprastie. Altfel, iti sugeram sa scrii cu un pix cu bila - poti alege unul care simuleaza cerneala pe baza de gel, astfel ca vei putea scrie usor, fara sa iti murdaresti agenda.

Stangaci sau dreptaci?

Stangacii au fost intotdeauna putin dezavantajati din punct de vedere al alegerii pixului cu care sa scrie. Rollerele nu sunt, in general, recomandate pentru ei, din cauza timpul de uscare a cernelii.

Pentru stangaci, sunt mult mai potrivite pixurile cu bila.

Este drept ca si pixurile cu bile pot avea o cerneala care se usuca ceva mai greu. Exista chiar si rollere si pixuri cu gel care se preteaza la scrierea cu mana stanga.

Stiai ca? Aceasta este caracteristica principala a pixurilor pentru stangaci: timpul de uscare a cernelii. Apoi este pusa in calcul forma pixului, care trebuie sa adauge un plus de confort.
________________________________________
Toate acestea fiind zise, da o raita in categoria cu instrumente de scris, ori contacteaza-ne pe chat daca vrei sa te ajutam in alegerea pixului perfect. 
Atentie! Este posibil ca nu toate pixurile pe care le comercializam sa fie prezente pe site. Ne poti intreba oricand in cazul in care cauti ceva anume.
 

Suport clienti Luni - Vineri: 08.30 - 17:00

0733 953 017 0268 335 470 office@brandoffice.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!