Bine ai venit! Ai cadouri in cos, daca decizi sa cumperi de 100 sau de 300 lei. Enjoy!

MASTILE FACIALE – CARE SUNT CELE MAI EFICIENTE?

MASTILE FACIALE – CARE SUNT CELE MAI EFICIENTE?

Mastile respiratorii sunt cele mai utilizate bariere impotriva infectarii cu virusul SARS-Cov2, responsabil de pandemia actuala. Dar din multitudinea de modele existente pe piata, care sunt cele mai eficiente si cum putem recunoaste mastile neconforme?

Cand cineva vorbeste, tuseste sau stranuta se elibereaza in aer mici picaturi cu agenti patogeni care pot infecta persoanele din jur. Prin utilizarea unei masti, purtatorul agentilor patogeni poate preveni infectarea persoanelor din jur, protejandu-se la randul lui de infectarea lui cu alte tipuri de bacterii.

Pentru ca au aparut cu mult inaintea pandemiei de Coronavirus, mastile faciale au fost create si dezvoltate pentru a indeplini anumite functii, strans legate de destinatia acestora. Proprietatile mastilor difera in functie de filtrul folosit. Acestea pot fi de unica folosinta sau reutilizabile (caz in care filtrul mastii trebuie inlocuit periodic).

Indiferent de destinatiile pentru care au fost fabricate (medicina, alimentatie publica etc.), mastile trebuie sa fie avizate ISO, CE, CDC si FDA. In Europa, mastile chirurgicale trebuie sa respecte standardul EN 14683, iar mastile faciale trebuie sa respecte standardul EN 149-2001

 

In functie de capacitatea de filtrare, mastile pot fi:

Standard

Capacitate filtrare

Masca din bumbac

Sub 50% (in functie de material)

FFP1 & P1

Minimum 80%

Masca chirurgicala

Minimum 80%

FFP2 & P2

Minimum 94%

N95 / K95

Minimum 95%

N99 & FFP3

Minimum 99%

P3

Minimum 99.95%

N100

Minimum 99.97%

 

Mastile chirurgicale ofera protectie impotriva picaturilor mari (din secretii sau din mediul exterior). Acestea formeaza o bariera de la interior catre exterior, fiind o modalitate buna de a preveni raspandirea virusurilor atunci cand suntem bolnavi. De obicei, mastile chirurgicale sunt mai largi, nu se pliaza perfect pe fata si nu ofera protectie pentru riscul inhalarii de aerosoli. Pentru ca nu au filtre schimbabile, se recomanda aruncarea mastilor chirurgicale la fiecare 4 ore pentru a nu risca pierderea proprietatilor acestora in timpul folosirii.

 

Masca faciala CE FLIPPY cu 3 pliuri poate fi achizitionata de aici.

 

Mastile faciale K95, FFP2 sau FFP3 reusesc sa asigure o protectie mai buna, asigurand o bariera de la exterior catre interior. Astfel, purtatorul este protejat de agentii patogeni prezenti in aerul inconjurator. Pentru ca au proprietati filtrante mai ridicate si se pliaza mai bine pe fata decat mastile chirurgicale, acestea ofera un grad mai mare de protectie. Mastile faciale pot fi schimbate mai rar decat mastile chirurgicale (pot fi purtate chiar si 6-8 ore), insa nu se recomanda utilizarea acestora pentru o perioada prea lunga intrucat capacitatile de filtrare pot fi alterate.

 

 

Masca KN95 – cutie cu 10 bucati poate fi achizitionata de aici.

 

 

Masti neconforme – cum le recunoastem?

 

Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor a facut controale, in perioada 23 octombrie - 23 noiembrie, la 599 de magazine din tara, mari retaileri si lanturi de farmacii care vand masti.

Peste 90% dintre mastile verificate, in valoare totala de 19.459.353 lei, nu se incadrau in prevederile legale in vigoare, potrivit raportului ANPC.

Pentru consumatorii de rand, identificarea mastilor neconforme poate fi o adevarata provocare, dupa cum sustine Sorin Mierlea, presedintele asociatiei pentru protectia consumatorilor InfoCons, mai ales in contextul in care nu toate tipurile de masti ofera o protectie mai ridicata in fata Covid-19.

„Din punct de vedere al cetateanului, simplu consumator, este foarte greu sa ne dam seama de calitatea unei masti. Dar ceea ce putem face este sa cumparam doar din spatii amenajate si autorizate, sa ne uitam pe eticheta produsului respectiv sa fie in limba romana. Chiar daca se vinde la bucata, exista obligatia de a avea eticheta”, spune Mierlea.

 

Ce trebuie sa apara pe eticheta?

 

-          Numele sau numele comercial si adresa producatorului. Pentru dispozitivele importate in UE, pentru a fi distribuite in UE, eticheta contine, in afara de acesta, numele si adresa reprezentantului autorizat, in cazul in care producatorul nu are sediul pe teritoriul UE

-          Detalii strict necesare pentru a identifica produsul. Denumirea corecta este: masca faciala de uz medical, masca chirurgicala sau derivate din acestea. In niciun caz masca de protectie.

-          Numarul lotului, precedat de cuvantul „lot”

-          indicatie precizand ca dispozitivul este de unica utilizare

-          Marcajul CE cu mentionarea MDD 93/42/ECC sau HG 54/2009, respectiv MDR 2017/745 (una dintre aceste reglementari)

-          Instructiuni de utilizare. Daca nu sunt inscriptionate pe cutie, trebuie sa se regaseasca in interiorul acesteia

-          Gradul de eficienta a filtrarii bacteriene (minimum 95%)

 

 

Masca faciala cu 3 pliuri poate fi achizitionata de aici.

 

 

 

Ce alte masuri mai putem lua pentru a ne proteja?

 

In afara de purtarea mastii, mai exista cateva masuri suplimentare de protectie care ne pot feri de Coronavirus.

Daca pana acum, igiena mainilor era importanta, in situatia actuala ea devine o masura critica, ce nu poate fi trecuta cu vederea de niciunul dintre noi. Pentru momentele in care spalarea mainilor cu apa si sapun nu este posibila, specialistii ne recomanda utilizarea unui igienizant pentru maini. Acestea ajuta la eliminarea agentilor patogeni pe care ii putem contacta prin atingerea balustradelor, a butoanelor de lift sau a altor zone atinse des de alte persoane. Pe langa spalarea si dezinfectarea mainilor, purtarea manusilor de protectie poate fi o masura suplimentara de protectie.

Chiar daca mainile sunt dezinfectate si acoperite de manusi, poti contacta agenti patogeni de pe suprafetele atinse, precum birouri, blaturi de lucru, mouse-ul sau tastatura calculatorului, sau chiar clanta usii. Putem preveni contaminarea utilizand cel putin o data pe zi un dezinfectant pentru suprafete care sa igienizeze locurile in care se pot ascunde virusurile si bacterii.

Protectia personala nu se opreste aici: daca mediul de lucru implica contact cu multe persoane, purtarea unei viziere de protectie ne poate ajuta pe timpul pandemiei. Daca masca chirurgicala sau masca faciala ne protejeaza de virusurile care circula prin aer, vizierele ne poate feri de contaminarea prin fluide precum picaturile de saliva.

Suport clienti Luni - Vineri: 08.30 - 17:00

0733 953 017 0268 335 470 office@brandoffice.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!