MĂȘTILE FACIALE – CARE SUNT CELE MAI EFICIENTE?

MĂȘTILE FACIALE – CARE SUNT CELE MAI EFICIENTE?

Măștile respiratorii sunt cele mai utilizate bariere împotriva infectării cu virusul SARS-Cov2, responsabil de pandemia actuală. Dar din multitudinea de modele existente pe piață, care sunt cele mai eficiente și cum putem recunoaște măștile neconforme?

Când cineva vorbește, tușește sau strănută, se eliberează în aer mici picături cu agenți patogeni care pot infecta persoanele din jur. Prin utilizarea unei măști, purtătorul agenților patogeni poate preveni infectarea persoanelor din jur, protejându-se la rândul lui de infectarea lui cu alte tipuri de bacterii.

Pentru că au apărut cu mult înaintea pandemiei de Coronavirus, măștile faciale au fost create și dezvoltate pentru a îndeplini anumite funcții, strâns legate de destinația acestora. Proprietățile măștilor diferă în funcție de filtrul folosit. Acestea pot fi de unică folosință sau reutilizabile (caz în care filtrul măștii trebuie înlocuit periodic).

Indiferent de destinațiile pentru care au fost fabricate (medicină, alimentație publică etc.), măștile trebuie să fie avizate ISO, CE, CDC și FDA. În Europa, măștile chirurgicale trebuie să respecte standardul EN 14683, iar maștile faciale trebuie să respecte standardul EN 149-2001

 

În funcție de capacitatea de filtrare, măștile pot fi:

Standard

Capacitate filtrare

Mască din bumbac

Sub 50% (în funcție de material)

FFP1 & P1

Minimum 80%

Mască chirurgicală

Minimum 80%

FFP2 & P2

Minimum 94%

N95 / K95

Minimum 95%

N99 & FFP3

Minimum 99%

P3

Minimum 99.95%

N100

Minimum 99.97%

 

Măștile chirurgicale oferă protecție împotriva picăturilor mari (din secreții sau din mediul exterior). Acestea formează o barieră de la interior către exterior, fiind o modalitate bună de a preveni răspândirea virusurilor atunci când suntem bolnavi. De obicei, măștile chirurgicale sunt mai largi, nu se pliază perfect pe față și nu oferă protecție pentru riscul inhalării de aerosoli. Pentru că nu au filtre schimbabile, se recomandă aruncarea maștilor chirurgicale la fiecare 4 ore pentru a nu risca pierderea proprietăților acestora în timpul folosirii.

Masca faciala CE FLIPPY cu 3 pliuri

 

Mască facială CE FLIPPY cu 3 pliuri 

 

Măștile faciale K95, FFP2 sau FFP3 reușesc să asigure o protecție mai bună, asigurând o barieră de la exterior către interior. Astfel, purtătorul este protejat de agenții patogeni prezenti în aerul înconjurător. Pentru că au proprietăți filtrante mai ridicate și se pliază mai bine pe față decât măștile chirurgicale, acestea oferă un grad mai mare de protecție. Măștile faciale pot fi schimbate mai rar decât măștile chirurgicale (pot fi purtate chiar și 6-8 ore), însă nu se recomandă utilizarea acestora pentru o perioadă prea lungă întrucât capacitățile de filtrare pot fi alterate.

 

Masca KN95

 

Masca KN95 

 

Măști neconforme – cum le recunoaștem?

 

Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor a făcut controale, în perioada 23 octombrie - 23 noiembrie, la 599 de magazine din țară, mari retaileri și lanțuri de farmacii care vând măști.

Peste 90% dintre măștile verificate, în valoare totală de 19.459.353 lei, nu se încadrau în prevederile legale în vigoare, potrivit raportului ANPC.

Pentru consumatorii de rând, identificarea măștilor neconforme poate fi o adevărată provocare, după cum susține Sorin Mierlea, președintele asociației pentru protecția consumatorilor InfoCons, mai ales în contextul în care nu toate tipurile de măști oferă o protecție mai ridicată în fața Covid-19.

„Din punct de vedere al cetațeanului, simplu consumator, este foarte greu să ne dăm seama de calitatea unei măști. Dar ceea ce putem face este să cumpărăm doar din spații amenajate și autorizate, să ne uităm pe eticheta produsului respectiv, să fie în limba română. Chiar dacă se vinde la bucată, exista obligația de a avea eticheta”, spune Mierlea.

 

Ce trebuie să apară pe etichetă?

 

-          Numele sau numele comercial și adresa producătorului. Pentru dispozitivele importate în UE, pentru a fi distribuite în UE, eticheta conține, în afară de acesta, numele și adresa reprezentantului autorizat, în cazul în care producătorul nu are sediul pe teritoriul UE.

-          Detalii strict necesare pentru a identifica produsul. Denumirea corectă este: mască facială de uz medical, mască chirurgicală sau derivate din acestea. În niciun caz masca de protecție.

-          Numarul lotului, precedat de cuvântul „lot”

-          Indicație precizând că dispozitivul este de unică utilizare

-          Marcajul CE cu menționarea MDD 93/42/ECC sau HG 54/2009, respectiv MDR 2017/745 (una dintre aceste reglementări)

-          Instrucțiuni de utilizare. Dacă nu sunt inscripționate pe cutie, trebuie să se regaseasca în interiorul acesteia

-          Gradul de eficiență a filtrării bacteriene (minimum 95%)

 

Masca faciala cu 3 pliuri

 

Mască facială cu 3 pliuri 

 

Ce alte măsuri mai putem lua pentru a ne proteja?

 

În afară de purtarea măștii, mai există câteva masuri suplimentare de protecție care ne pot feri de Coronavirus.

Dacă până acum, igiena mâinilor era importantă, în situația actuală ea devine o măsură critică, ce nu poate fi trecută cu vederea de niciunul dintre noi. Pentru momentele în care spălarea mâinilor cu apă și săpun nu este posibilă, specialiștii ne recomandă utilizarea unui igienizant pentru mâini. Acestea ajută la eliminarea agenților patogeni pe care îi putem contacta prin atingerea balustradelor, a butoanelor de lift sau a altor zone atinse des de alte persoane. Pe lângă spălarea și dezinfectarea mainilor, purtarea mănușilor de protectie poate fi o măsură suplimentară de protecție.

Chiar dacă mâinile sunt dezinfectate și acoperite de mănuși, poți contacta agenți patogeni de pe suprafețele atinse, precum birouri, blaturi de lucru, mouse-ul sau tastatura calculatorului, sau chiar clanța ușii. Putem preveni contaminarea utilizând cel puțin o dată pe zi un dezinfectant pentru suprafețe care să igienizeze locurile în care se pot ascunde virusurile și bacterii.

Protectia personală nu se oprește aici: dacă mediul de lucru implică contact cu multe persoane, purtarea unei viziere de protecție ne poate ajuta pe timpul pandemiei. Dacă masca chirurgicală sau masca facială ne protejează de virusurile care circulă prin aer, vizierele ne poate feri de contaminarea prin fluide precum picăturile de salivă.

Postarea urmatoare

Suport clienti Luni - Vineri: 08.30 - 17:00

0733 953 017 office@brandoffice.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!